Moni meistä ajattelee, että saaristossa ei ole mahdollista liikkua jalan saarelta toiselle, ja että yleensä saaristossa liikutaan joko autoillen tai sitten veneellä, mutta tämä luulo on täysin väärä. Saaristossa on mahdollista liikkua myös jalan, sillä monet saaret ovat yhteydessä toisiinsa joko siltojen tai sitten lossien avulla. Maastamme löytyy useita saaristoalueita, joilla voi helposti vaeltaa pitkiäkin reittejä ja esittelemme tässä artikkelissa muutaman noista alueista.

Paraisten luontopolut

Paraisilta löytyy useita erilaisia luontopolkuja, joilla vaeltaa ja joissa voi myös yöpyä teltassa tai muissa majoituspaikoissa. Paraisten saaristoalueelta löytyy yli 10 000 saarta, joten valinnanvaraa tältä alueelta todellakin riittää.

Esimerkiksi Björkön alue on todella mielenkiintoinen ja voit törmätä vaelluksen lomassa täällä myös laiduntavaan karjaan, sekä kiertää saaren sisäosassa sijaitsevan järven. Toinen Paraisten alueen mielenkiintoinen kohde on Dalskär, josta löytyy vedenalainen veistospolku, jonka ovat tehneet Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijat. Näitä veistoksia pääsee ihailemaan snorkaillen, joten muista ehdottomasti ottaa mukaan snorklausvälineet ja uimavarusteet.

Paraisten alue tarjoaa useita erilaisia vaellusreittejä ja saarilla on helppoa liikkua paikasta toiseen siltojen, sekä lossien välityksellä. Yksittäiset reitit vaihtelevat muutamasta kilometristä lyhyempiinkin, riippuen saaren koosta, mutta alueella voi tehdä pitkiäkin vaelluksia saarelta toiselle hypellen.

Örön luontopolku

Kemiönsaaressa sijaitseva Örön luontopolku on upea historiallinen luontopolku, jossa päsäet tutustumaan niin saaren luontoon, kuin myös erilaisiin linnakkeisiin joita saarelta löytyy. Örösta löytyy esimerkiksi kasarmi- ja puolustuslinnakkeita, joissa voi vierailla vaelluksen lomassa. Reitit Örössa vaihtelevat luontopoluilta vanhoihin mukulakiviteihin, joita saarelta löytyy yhteensä kuuden kilometrin matkalta.

Muut vaellusreitit

Saaristoista ympäri maan löytyy useita eri luontopolkuja ja alueita, joissa on mahdollista vaeltaa. Monelta saarelta ei välttämättä löydy valmiita luontoplkuja, mutta niissä vaeltaminen, sekä majoittuminen teltassa on kuitenkin mahdollista jokamiehen oikeuden nojalla.

Saaristovaellukseen kannattaa varautua etukäteen suunnittelemalla reitin tarkkaan, sillä kaikille saarille ei vältämättä kuitenkaan ole mahdollista joko liikkua tai sitten niissä liikkuminen ja yöpyminen ei ole mahdollista.

Kun teet vaelluksia saaristossa, on tottakai myös hyvä muistaa myös ottaa mukaan joko snorklaus- tai sukellusvälineet, jotta pääset nauttimaan myös vedenalaisesta elämästä!