Suomi on tunnettu maailmallakin kauniista luonnostaan ja lukuisista järvistään, onhan maamme tunnettu tuhansien järvien maana. Mutta Suomesta löytyy myös upea saaristo, joka monesti jää Järvi-Suomen varjoon. Tämä on harmi, sillä saaristomme on todella erikoinen ja upea, sekä ehdottomasti vierailun arvoinen.

Suomesta löytyy reilusti saaristoalueita ja näistä varmasti tunnetuimmat sijaitsevat pääkaupunkiseudun lähettyvillä, sekä Turun lähistöllä. Esittelemme tässä artikkelissa hieman noita alueita ja kerromme niistä yleisesti.

Turun saaristo

Turun saaristoalue on ehkäpä Suomen tunnetuin ja se kattaakin aivan uskomattoman suuren verkoston erikokoisia saaria. Turun saaristosta löytyy siis tuhansia erikokoisia saaria, joista monella on mahdollista vierailla eri tavoin. Turun saaristossa on helppoa liikkua niin jalan kuin myös eri kulkuvälineillä, kuten autolla, pyörällä tai veneillen. Erilaisiin tapoihin liikkua saaristoossa on vain mielikuvitus rajana.

Turun saaristosta löytyy isompia saaria, joissa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuin myös pieniä syrjäisempiä vaihtoehtoja, joissa voi viettää aikaa omassa rauhassaan. Erilaisia majiotusvaihtoehtoja löytyy myös laidasta laitaan, haluatpa sitten asua vaikkapa viiden tähden hotellimajoituksessa tai sitten ottaa mukaan oman teltan ja viettää yöt luonnon keskellä.

Kesäisin Turun saaristo tarjoaa monia erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, joista totta kai kaikenlaiset veteen liittyvät aktiviteetit ja urheilut ovat suosituimpia. Talvisin saaristo taas hiljenee, mutta tuolloinkin se tarjoaa monia tapoja nauttia talvisesta saaristosta.

Pääkaupunkiseudun saaristo

Pääkaupunkiseudulla, kuten Helsingissä on mahtava saaristo, josta niin paikalliset kuin myös turistit nauttivat täysin rinnoin varsinkin kesäaikaan. Helsingin alueelta löytyy monia saarikohteita, joissa on mahdollista vierailla ympäri vuoden ja joihin myös järjestetään helppoja kuljetuksia.

Pääkaupunkiseudun saaristo ei ole yhtä tiheää kuin esimerkiksi Turun seudun, mutta tämä ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö saaristossa riittäisi puuhaa kaikenlaisille matkaajille. Vierailut eri saarille sekä erityisesti omalla veneellä tehdyt tutkimusmatkat ovat suosituin tapa nauttia pääkaupunkiseudun saaristosta. Oma vene on mukava tapa tutustua saaristooon missä vain, mutta se ei missään nimessä ole ainoa oikea tapa.

Pääkaupunkiseudun saaristo tarjoaa tekemistä erityisesti kesäisin, mutta monet asiat ovat tarjolla myös talvisin, kuten pilkkiminen tai vaikka avantounnit.